9 листопада - День української писемності та мови. Відзначають його на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Свято об’єднує серця тих, хто вболіває за долю української нації і майбутнє Українського Слова. Саме цього дня в ліцеї розпочався Тиждень української мови та літератури.

9 листопада наш заклад розцвів різнобарвними візерунками української вишивки, адже це був День вишиванки. Його проведення продемонструвало, що ліцеїсти відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається український народ. Тому наше завдання – зберігати і удосконалювати мову – одне з найцінніших надбань. З метою підвищення орфографічної та пунктуаційної грамотності учні та педагоги охоче приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Україна на зламі тисячоліть».

Ліцеїсти є частими гостями Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Островського. Тож 9 листопада група №12 разом із вчителем української мови та літератури Поліщук Л. О. взяли участь у літературно-мистецькому проекті «Слово – це те, що житиме вічно», презентованому кафедрою української філології Хмельницького національного університету та приуроченому до Дня української писемності та мови. Учні мали можливість поспілкуватися з головою Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України Василем Горбатюком; доктором філологічних наук, завідувачем кафедри української філології Михайлом Торчинським; головою Хмельницького міського товариства української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта» Зоєю Діденко; поетом, головою Хмельницького обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Віталієм Міхалевським; письменником-публіцистом, мистецтвознавцем, членом Національної спілки журналістів України Миколою Кульбовським. Мали нагоду насолодитися оперним співом заслуженої артистки України, солістки Хмельницької обласної філармонії Фатіми Чергіндзії, прослухати майстерне виконання поезії Ліни Костенко заслуженого артиста України Ігоря Сторожука, звучали уривки творів класиків української літератури, пісні та власна поезія.
Ліцеїсти також переглянули книжково-ілюстративну виставку «Там, де живе рідна мова, живе український народ».

14 листопада було проведено І етап XVІ Міжнародного конкурсу української мови ім. Петра Яцика, під час якого ліцеїсти виявили мовні знання, творчі здібності, власну позицію щодо сучасного функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя.

Література - царство творчості, її синонім. Вона відкриває світи, створені уявою письменника, його фантазією, художньою вигадкою. Як реальні, живі вони постають, приваблюючи читача своєю довершеністю і красою. Саме таким довершеним за формою та змістом був відкритий урок української літератури «Шляхи помсти і крові як трагічні сторінки в житті українського та польського народів (за повістю М. Старицького «Облога Буші»), проведений 18 листопада учителем української мови та літератури Кліщ А. О. у групі №11 профілю української філології. Ефективне використання інноваційних форм і методів роботи, зокрема інтерактивних (робота в групах, «незакінчене речення», гронування, інсценізація уривка із твору, складання сенканів, фанфіків), ІКТ (презентації, буктрейлер) зробило урок насиченим, змістовним, цікавим та нестандартним. Великий виховний зміст, актуальність теми, майстерність учителя, старання учнів не залишили байдужими усіх присутніх.

У 2016 році Україна і світова спільнота відзначає 160 – річчя з дня народження Івана Франка. Ставши провісником «весняної доби» України, Каменяр викликав до життя націю, утвердивши її у колі європейських спільнот.
Іван Франко - приклад невтомної боротьби за національну розбудову, українську державність, соціальну справедливість, приклад того, як розум і воля однієї людини здатні вплинути на зміни в історії народу.
З метою вшанування пам’яті видатного українського письменника, ученого та громадського діяча, популяризації його літературної, публіцистичної спадщини 18 листопада відбувся літературний вечір «Геній українського народу – Іван Франко», який підготували і провели ліцеїсти груп №14 та №15 під керівництвом учителя української мови та літератури Захарової О. І. Палко і натхненно лунала з їх вуст громадянська поезія Каменяра, розповідь про тернисті життєві стежки митця. З особливою увагою слухали присутні найкращі зразки інтимної лірики поета. Ці вірші читалися серцем, були переповнені словами невимовного болю і рядочками безмежного щастя. Упевнена, що ліцеїсти, які провели такий чудовий вечір, виростуть гідними величного спадку Митця, достойними представниками народу, «що вгору йде».

Дорогі друзі, запам’ятаймо Франкове «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів”. Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Припадаймо до животворного джерела української літератури, яка дала світові таких геніїв, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко!

Завідувач філологічної кафедри Кузь Л. Й.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Back to top